Ce este DNS Anycast sau (Anycast DNS)?

Servicii de Gazduire DNS gratuita


Ai auzit vreodată de termenul DNS? Te-ai lovit vreodată de mesaje de eroare care îți spuneau că serverul DNS nu poate fi contactat? Știi ce înseamnă DNS și care este rolul acestei tehnologii? Dacă nu știi, atunci ar trebui să citești acest ghid. Îți vom explica ce este tehnologia DNS, care este rolul ei pe Web și cum poți să afli care sunt setările tale DNS din Windows:


Ce este DNS (Domain Name System)?

DNS vine de la „domain name system” („sistem nume de domenii”) și reprezintă un standard folosit pentru administrarea adreselor IP ale saiturilor web din toată lumea. În limba calculatoarelor, fiecare site web de pe internet are o adresă IP la care poate fi găsit. De exemplu, site-ul nostru Gazduire DNS poate fi găsit la adresa IP 89.47.232.40. Calculatoarele și alte dispozitive similare nu au probleme în a memora și a folosi adrese IP pentru un număr nelimitat de site-uri web. Însă oamenii ca tine și ca mine au dificultăți în a face același lucru. În cele din urmă, nouă ne este mult mai ușor să reținem www.gazduiredns.ro decât ne este să reținem 89.47.232.40.

De aceea există tehnologia DNS: pentru a traduce adresele IP ale site-urilor web de pe internet în ceva inteligibil și mai ușor de înțeles pentru noi oamenii.

Într-un fel, ai putea să îți imaginezi tehnologia DNS ca o uriașă carte de telefoane care asociază câte un nume pentru fiecare număr de telefon din lume. Singura diferență este că în loc de numere de telefon, avem adrese IP. Este ceva normal pentru noi să ne aducem aminte de numele prietenilor noștri, dar nu și de numerelor lor de telefon. Atunci când vrei să îți suni unul din prieteni, deschizi lista de contacte de pe smartphone-ul tău și îl suni apăsând pe numele lui. Nu trebuie să îi memorezi numărul de telefon. Similar, nu trebuie să memorezi adresa IP a unui site web pentru a îl putea vizita. Trebuie doar să îți aduci aminte care este numele lui, iar tehnologia DNS va asocia automat acel nume cu adresa IP corectă.

Cum funcționează serverele DNS?

Acum știi ce înseamnă tehnologia DNS și ce face ea. Dar cum face ceea ce face? Răspunsul este: tehnologia DNS își face treaba cu ajutorul serverelor DNS. Ele sunt servere speciale care stochează baze de date mari cu adresele IP ale diverselor site-uri web de pe internet, precum și adresele IP ale altor servere DNS care fac același lucru.

Atunci când vrei să vizitezi un site web, calculatorul sau dispozitivul tău își întreabă serverul DNS care este adresa IP a acelui site web. Dacă serverul DNS o știe și calculatorul tău primește un răspuns, atunci ești automat redirecționat către adresa IP a sie-ului. Acest proces poartă numele de căutare DNS (DNS lookup). Este un proces similar cu funcția de căutare din lista de contacte a smartphone-ului tău.

Însă se poate întâmpla ca serverul DNS configurat să lucreze cu calculatorul tău, să nu știe adresa IP a site-ului web pe care încerci să îl vizitezi. Acest lucru chiar se poate întâmpla, pentru că menținerea unei baze de date cu toate site-urile web din lume este o sarcină titanică. Totuși, serverele DNS nu sunt doar niște insule pustii pierdute într-o mare de site-uri web: ele sunt conectate între ele și sunt chiar și organizate într-o ierarhie. Dacă se întâmplă ca un server DNS să nu știe adresa IP a unui anumit site web, el va retransmite întrebarea către un alt server DNS, aflat pe poziția superioară din ierarhie. Atunci când un rezultat este găsit, răspunsul face calea inversă până la tine.

Merită menționat faptul că tot acest proces de „întreabă și răspunde” are loc în doar câteva milisecunde așa că este foarte rapid și tu nu vei ști care server DNS ți-a răspuns la întrebarea legată de adresa IP a site-ului web pe care încerci să îl vizitezi. Calculatoarele din ziua de astăzi, dispozitivele inteligente și majoritatea programelor, urăsc orice fel de întârziere, oricât de mică, așa că majoritatea calculatoarelor și dispozitivelor păstrează și o memorie cache cu răspunsurile la cererile DNS pe care le-ai făcut, astfel că data viitoare când vei revizita un site web, procesul de răspuns DNS să fie mult mai rapid.

Dacă te întrebi cine menține serverele DNS, trebuie să știi că astfel de servere sunt configurate și menținute de o varietate mare de entități, începând cu distribuitorul tău de internet (precum RDS sau UPC) și mergând până la organizații guvernamentale și universități de peste tot din lume. Ceva mai devreme în acest articol, am menționat pe scurt faptul că serverele DNS comunică între ele și, mai mult, păstrează și o organizare ierarhică. Această afirmație probabil că te-a făcut puțin curios să afli care server DNS este „șeful haitei”. 🙂 Iată și răspunsul: există 13 șefi, însemnând că toate serverele DNS din lume sunt „subordonate” acestor 13 principale servere DNS „din vârful lanțului trofic”. Ele poartă și denumirea de „root servers”, adică servere rădăcini și, dacă vrei să afli cine le menține și unde se află ele localizate geografic, vei găsi lista aici: Wikipedia – Root name server. După cum vei vedea, majoritatea serverelor sunt în Statele Unite ale Americii.


Unde pot să văd ce servere DNS sunt folosite de către calculatorul sau dispozitivul meu cu Windows?

Dacă ești un utilizator de Windows, există multe metode de a afla adresele serverelor DNS folosite de calculatorul sau dispozitivul tău.

O metodă de a le afla adresele presupune să folosești Centrul rețea și partajare. Deschide-l și apoi apasă pe adaptorul de rețea pe care îl folosești pentru a te conecta la internet. În cazul meu, de exemplu, acesta este adaptorul Ethernet folosit de conexiunea RDS Internet.

Această acțiune va duce la deschiderea unei noi ferestre ce îți arată Starea adaptorului tău de rețea. Aici vei găsi un buton numit Detalii. Apasă pe el.

În fereastra Detalii conexiune rețea , vei găsi serverele DNS pe care le folosește calculatorul sau dispozitivul tău Windows. Ele sunt listate în câmpurile numite Server DNS IPv4 și Server DNS IPv6.

O metodă puțin mai rapidă de a afla care sunt serverele DNS pe care le folosești pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows este să folosești Linia de comandă sau PowerShell. În mediul de comandă text pe care îl preferi, rulează comanda următoare:

ipconfig /all | findstr /R „DNS\ Servers”

Atât Linia de comandă cât și PowerShell îți vor arăta adresele serverelor DNS pe care calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows este configurat să le folosească.

Concluzie

Acum că știi principiile de bază ale tehnologiei DNS și ale modului său de funcționare, îți va fi mai ușor să înțelegi anumite probleme de care te-ai putea lovi atunci când navighezi pe internet. Dacă ai întrebări legate de DNS sau dacă vrei să adaugi detalii legate de serverele DNS, nu ezita să folosești comentariile de mai jos.

Comentariile sunt dezactivate.